Det finns så många digitala kanaler att välja på när det gäller att synas, men vilka är egentligen mest relevanta? Det är lätt att tänka att man borde finnas och synas överallt, men det är nästintill omöjligt om man inte har en oändlig marknadsbudget att lägga varje månad.
Så var ska du då satsa på att synas? Det enkla svaret är: där din målgrupp finns. Grunden i all marknadsföring handlar ju om målgruppen du vill nå, att formulera ett budskap som talar till dem och få ut det på platser där de rör sig. Men var finns de? Vi har sammanfattat några av de digitala plattformar som finns där ute, och hur du kan tänka när du väljer var just ditt företag ska synas.
Sociala mediekanaler
94% av svenskarna har använt något socialt medie det senaste året, och 8 av 10 använder sociala medier på daglig basis (Svenskarna och internet 2024). Chansen för att din målgrupp kommer finnas på någon social medieplattform är alltså rätt stor.
LinkedIn är den mest givna plattformen för B2B, och din go-to för att nå beslutsfattare och branschkollegor. Den kanske största möjligheten här är för anställda att bygga sina personliga varumärken, vilket i sin tur gynnar företagsvarumärket. Men det går även för företag att skapa intressant innehåll här, tänk då på att snarare skapa värde för din målgrupp än prata om dig själv.
Facebook fortsätter att vara en bred plattform, den näst mest använda av svenskarna efter YouTube. Här bygger mycket på communitytänket, och inlägg i nischade grupper står för en stor del av aktiviteten. Inte jätteenkelt att jobba med organiskt innehåll som företag med andra ord, men att skapa riktade och målgruppsanpassade annonser är desto enklare.
Instagram, också Metaägt precis som Facebook, fortsätter stå för en stor del av det dagliga sociala medieanvändandet hos svenskarna. Som TikTok men för millenials, och inte fullt lika trendkänsligt även om svängningarna kan gå fort här också. Passar fint för lite mer personligt innehåll, behind the scenes-material (om ni gör intressanta saker) och möjligheten att ta ut de kreativa svängarna något.
TikTok
Den relativt nya plattformen som växte fram under pandemin erbjuder en plats för kort och underhållande innehåll i videoformat, där målgruppen framför allt är yngre. Väldigt trendkänsligt! Det finns varumärken som lyckas bra här, men då krävs det lite utanför boxen-tänkande och en anpassning till plattformens format.
X
Kanske inte den första plattformen man tänker på när det kommer till företagsinnehåll, men X fortsätter att vara en stark plattform för nyheter och politiskt innehåll. Kan fungera fint för dig som driver något slags påverkansarbete, men intresset är starkt personanknutet, så här handlar det mer om att bygga personligt varumärke.
Som utmanare till X finns även Metaägda Threads och “nykomlingen” Bluesky, som kan vara intressant att följa för dig som vill ligga lite i framkant.
Egenägda digitala kanaler
Sociala mediekanaler i all ära, men glöm inte bort dina egna digitala kanaler. Här äger du din egen röst och dina kontakter på ett helt annat sätt!
Nyhetsbrev
Nu säger vi det, nyhetsbrev är det nya svarta! I en inkorg där majoriteten av mailen handlar om att sälja något är ett välkurerat nyhetsbrev, med intressant och riktat innehåll, som ett handskrivet brev bland alla räkningar i brevlådan. Kanske inte riktigt, men nästan. Här når du din mottagare på riktigt (förutsatt att du har rätt mailadress!) och tappas inte bort i bruset.
Blogg och hemsida
Tro det eller ej, men din hemsida går att använda till annat än att prata om dig själv och ditt erbjudande. Du kan även använda den till att utbilda din målgrupp, dela erfarenheter och visa på expertis, samtidigt som du förbättrar din SEO. När du skriver om sådant som är relevant för din målgrupp, så uppfattas du som kunnig på området. Dela gärna med dig av din kunskap och visa vad du gör på flera plan, det bygger trovärdighet och i slutändan kommer din potentiella kund inte ha tiden att göra det själv, och då kommer du få skina.
Webbinarier
Ja, vi älskar webbinarier. Det ÄR en överlägsen interaktiv kanal där du får direktkontakt med din målgrupp, bjussar på värdefull kunskap och erfarenhet. Du kan också bjuda in andra kloka människor och på det viset utöka både ditt nätverk och din kunskap. Håller du din presentation och lämnar lite tid för frågor och svar I slutet kommer du även i direkt kontakt med dina potentiella kunder. Baserat på frågorna som ställs vet du också vad din målgrupp undrar över och kan adressera det direkt till dem, kanske i nästa nyhetsbrev?
Det finns såklart många fler digitala kanaler och plattformar som kan passa perfekt för just ditt företag att finnas på, men förhoppningsvis har du iallafall fått en liten tanke om var du borde synas och höras. Tycker du att det är svårt att förstå var din målgrupp finns och hur du kan kommunicera med dem? Vi har ett blogginlägg på temat.